《Reseña》 Economia sense corbata - Ianis Varoufakis

 

Título: Economia sense corbata. Converses amb la meva filla. (CAT)
Economía sin corbata. Comversaciones con mi hija. (ES)
Autor/a: Yanis Varoufakis
Editorial: Fanbooks
Número de páginas: 192
Col·laboració amb Fanbooks


El flamant ministre de Finances grec, Ianis Varoufakis, ens convida a conèixer d’una manera amena, educativa i crítica una sèrie de qüestions fonamentals sobre economia: què és la riquesa, què és la pobresa, quan i per què es van generar aquestes desigualtats, quina és la relació entre el poder i els diners o què són els mercats financers, entre d’altres.

Un llibre que, amb un llenguatge desenfadat i amb l’ús d’exemples relacionats amb el cinema i la literatura, s’apropa no solament als joves, sinó també a tota mena de lectors no familiaritzats amb la terminologia acadèmica però amb interès per entendre el funcionament d’alguns dels misteriosos mecanismes que regeixen l’economia mundial.


Si no pots explicar les grans qüestions econòmiques de manera que els joves les puguin entendre, és que ni tu mateix no les entens. 
 

EN CATALÀ

(Lliure d' "spoilers")

Quan vaig descobrir que l'editorial Fanbooks anava a publicar aquest llibre, no vaig dubtar en aconseguir-lo. I ara que ja l'he acabat, he de dir que va ser una decisió molt encertada.

Sens dubte, he gaudit molt amb les explicacions desenfadades d'en Varoufakis Aquest, com s'adreça a la seva filla adolescent, utilitza un llenguatge senzill i allunyat dels tecnicismes, quelcom que he agraït  enormement ja que, malauradament, no sóc una gran entesa en la matèria d'Economia.

Podria dir que aquest peculiar ministre de finances grec ha aconseguit l'objectiu que es va proposar quan va començar a escriure aquest llibre: Apropar l'economia als joves (i no tan joves) i fer-la veure com quelcom no tan abstracte i complex.

Sí, llegint Economia sense corbata he après molt, moltíssim! Però també he gaudit. M'han encantat els freqüents exemples dins l'àmbit del cinema i la literatura, com ara Matrix o Frankenstein. Aquests, cooperen amb el fet que el lector comprengui millor allò explicat i guanyi en cultura d'altres matèries que, aparentment, no estan tan distants de l'economia com a nosaltres ens sembla.
 
Considero que el número de pàgines del llibre és l'adient. Per una banda, si n'hagués tingut menys, potser hauria mancat més explicació de cadascun del temes que es van tractant, i això hagués dificultat la comprensió. I, d'altra banda, en cas d'haver sigut de més extensió, de ben segur que hagués resultat feixuc i avorrit per aquells qui no són experts en economia i, al cap i a la fi... el llibre va adreçat a ells!

Pel que fa a la varietat dels temes que tracta Varoufakis, he de dir que m'ha sorprès molt. Gràcies a aquestes pàgines he adquirit un modest bagatge de coneixements d'economia. Ara em sento menys ignorant i entenc millor molts temes d'actualitat.


Recomano Economia sense corbata a totes aquelles persones que sentin inquietuds vers l'economia i que vulguin donar resposta a les preguntes que els sorgeixen quan veuen a la televisió una notícia sobre mercats financers, desigualtats econòmiques...EN CASTELLANO

(Libre de spoilers)

Cuando descubrí que la editorial Fanbooks iba a publicar este libro, no dudé en hacerme con él y ahora que ya lo he terminado, tengo que decir que fue una decisión muy acertada.

Sin duda, he disfrutado mucho con las desenfadadas explicaciones de Varoufakis. Éste, como se dirige a su hija adolescente, utiliza un lenguaje sencillo y alejado de los tecnicismos, algo que he agradecido enormemente pues, desgraciadamente, no soy una gran entendida de la materia de Economía.

Podría decir que este peculiar ministro de finanzas griego ha conseguido el objetivo que se propuso cuando empezó a escribir este libro: Acercar la economía a los jóvenes (y no tan jóvenes) y hacerla ver como algo no tan abstracto y complejo.

Sí, leyendo Economía sin corbata he aprendido mucho, ¡muchísimo! Pero también he disfrutado. Me han encantado los frecuentes ejemplos del ámbito del cine y de la literatura, tales como Matrix o Frankenstein. Éstos, ayudan a que el lector comprenda mejor lo explicado y gane en cultura de otras materias que, aparentemente, no estan tant alejadas de la economía como a nosotros nos parece.

Considero que el número de páginas del libro es el adecuado. Por un lado, si hubieran sido menos, quizás habría sido necesaria más explicación de cada uno de los temas que se van tratando, y eso hubiese dificultado la comprensión. Y, por otro lado, en caso de haber tenido más extensión, seguro que hubiese resultado pesado y aburrido para aquellos que no son expertos en economía y, al fin y al cabo, ¡el libro va dirigido a ellos!

Respecto a la variedad de temas que trata Varoufakis, tengo que decir que me ha sorprendido mucho. Gracias a estas páginas, he adquirido un modesto bagaje de conocimientos de economía. Ahora me siento menos ignorante y entiendo mejor muchos temas de actualidad.Recomiendo Economía sin corbata a todas aquellas personas que sientan inquietudes hacia la economía y que quieran dar respuesta a las preguntas que les surgen cuando ven en la televisión una noticia sobre mercados financieros, desigualdades económicas...
¿Qué os ha parecido la reseña? ¿Lo habéis leído? ¿Os gustó?
¿Le daréis una oportunidad?

2 comentarios:

  1. Primera vez que oigo hablar del libro y la verdad es que no pinta nada mal. Gracias por la reseña^^
    Saludos.

    ResponderEliminar

¿Quieres dejar un comentario? ¡Genial!
Eso sí, tienes que ser respetuoso con los demás y expresar tus opiniones sin ofender a nadie.
Procura, por favor, no incluir spoilers en los comentarios.
El SPAM no está permitido.

Con la tecnología de Blogger.

Iniciativas

Iniciativa Granitos de ArenaClub Adopta un BlogIniciativa Blogs Asociados